Kroplówki witaminowe
14 września 2017
Kwas alfa- liponowy, glutation i ornityna dożylnie
2 grudnia 2017
Pokaż wszystkie

Kroplówki multiwitaminowe

Kroplówka z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wodzie. Witaminy C, B1, B2, B5, B6, B7, B9, B12, A, D2, E, K1.

 

Kroplówka multiwitaminowa?

Ostatni wpis dotyczył wlewu zaproponowanego przez Myersa (pioniera w dziedzinie dożylnej terapii witaminowej). Tym razem pokazujemy modyfikację tego „klasycznego koktajlu”, która oprócz witaminy C oraz kompleksu witamin z grupy B zawierała również zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczach -A, D, E K. Multiwitaminową kroplówkę witaminową postanowiłem przyjąć profilaktycznie- żeby wzmocnić odporność organizmu przed nadchodzącą zimą. W trosce o moje dobre samopoczucie dostęp dożylny uzyskany został za pomocą bardzo małego wenflonu- ukłucie było praktycznie nieodczuwalne.

 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dożylnie?

W czasach, kiedy Myers pracował nad dożylną kompozycją witamin dla swoich pacjentów, odpowiednie formulacje zawierające witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie były jeszcze dostępne. Obecnie gama iniekcyjnych substancji odżywczych jest znacznie szersza. W tym wlewie wykorzystany został preparat zwierający witaminy A, D, E, K zawieszone w roztworze lecytyny sojowej i jaja kurzego. Z chemicznego punktu widzenia lecytyna to mieszanina fosfolipidów o własnościach amfipatycznych czyli takich, które mają jednocześnie właściwości hydrofilowe i hydrofobowe- dzięki czemu rozpuszcza się zarówno w rozpuszczalnikach polarnych (np. woda) i niepolarnych (np. tłuszcz). W wodzie lecytyna tworzy liposomy (pęcherzyki), które od wewnątrz zawierają hydrofobowe determinanty strukturalne, a od zewnątrz fragmenty oddziałujące z wodą. Reasumując pęcherzyk zbudowany z lecytyny może w środowisku wodnym przenosić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Z biologicznego punktu widzenia lecytyna wchodzi w skład komórek wszystkich organizmów żywych. U ludzi lecytyna może obniżać poziom złego, lekkiego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów zwiększając za razem zawartość ciężkiej frakcji cholesterolu (HDL) we krwi. Wadą lecytyny sojowej jest to, że może wywoływać reakcje uczuleniowe, na które narażeni są szczególnie ludzie uczuleni na orzechy.

 

Witaminy A, D, E i K w diecie

Najlepszym źródłem witamin jest dieta, której nie zastąpią suplementy doustne lub dożylne. W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach pod nazwą danej witaminy kryje się grupa związków a nie jedna konkretna substancja czynna. Suplementy zawierają tylko wybrane cząsteczki chemiczne np. jedną formę witaminy A, D, E lub K i pozbawione są tzw. substancji „pomocniczych”, które obecne są w naturalnych produktach i mogą pomagać we właściwej gospodarce witaminami. Różne formy tej samej witaminy i naturalnie towarzyszące im związki pomocnicze mogą działać synergistycznie, suplementy często nie mają tych właściwości. Bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest np. wątroba i ryby (tran), nasiona oleiste. Bakterie stanowiące florę jelit również dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dodatkowo flora bakteryjna zapewnia ochronę przed patogenami- warto o nią dbać.

Zrównoważona dieta, oparta na naturalnych i nieprzetworzonych produktach dostarcza właściwą proporcję składników ożywczych i tym samym zapewnić optymalne funkcjonowanie interferujących ze sobą szlaków biochemicznych w organizmie. Harmonia na poziomie biochemicznym przekłada się na optymalne współfunkcjonowanie organów i zdrowy ustrój. Suplementy powinny stanowić ewentualne uzupełnienie diety, wynikające np. ze zwiększonego zapotrzebowania na daną substancję lub indywidualnych predyspozycji.

 

Rola witamin rozpuszczanych w tłuszczach w organizmie

Zarówno niedobór jak i nadmiar składników odżywczych (np. witamin) może być niekorzystany dla zdrowia. Witaminy A, D, E, K mogą być magazynowane w tkance tłuszczowej i wątrobie oznacza to, że ich przedawkowanie jest łatwiejsze niż witamin hydrofilowych, których nadmiar wydalany jest z moczem. Dlatego bardzo ważne jest, aby w przypadku witamin rozpuszczanych w tłuszczach ściśle przestrzegać dawkowania określonego przez producenta preparatu. Niektóre z witamin pełnią przeciwne funkcje np. w procesie krzepnięcia krwi, dlatego ważne jest utrzymanie ich prawidłowej proporcji.

Witamina K reguluje syntezę białek odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi i kalcyfikację kości. Dlatego jej niedobór w organizmie może upośledzać mineralizację kości i ułatwiać powstawanie krwotoków. Z drugiej strony nadmiar witaminy K powoduje rozpad czerwonych krwinek i prowadzi do anemii. Witamina E jest silnym antyoksydantem, reguluje wzrost mięśni gładkich, reguluje funkcje neurologiczne i zapobiega krzepnięciu krwi (antykoagulant). Niedobór witaminy E może prowadzić do np. neuropatii, miopatii, ataksji (niezborność ruchów), retinopatii. Nadmiar witaminy E może wywoływać zawroty głowy i nudności. Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, tutaj wskażemy tylko jedną. Retinal (jedna z form witaminy A) pełni funkcję chromoforu (cząsteczka światłoczuła) w białkach receptorowych siatkówki oka. Witamina D reguluje głównie wchłanianie wapnia z jelit oraz inne funkcje związane z fizjologią kości.

 

Kroplówka czy zastrzyk dożylny?

Stojąc przed wyborem sposobu suplementacji, zawsze warto jest się zastanowić czy lepiej i taniej nie będzie po prostu jeść zdrowo. Witaminy rozpuszczalne w wodzie czasami są podawane w zastrzyku- nie zawsze trzeba je bardzo rozcieńczać. Klasyczny koktajl Myersa aplikowany był, jako zastrzyk dożylny a nie wlew. Na rynku farmaceutycznym dostępne są też produkty witaminowe do iniekcji domięśniowych, ale ich skład jest uboższy niż tych dożylnych. Witaminy „lubiące tłuszcz” bezpieczniej jest podać w większej objętości (kroplówce) chociażby ze względu na zawartość np. lecytyny, która może wywoływać reakcje alergiczne.

 

Co czułem po kroplówce?

Tym razem kroplówka zawierała witaminy: C, B1, B2, B5, B6, B7, B9, B12, A, D2, E, K1. Zazwyczaj nie czuję poprawy samopoczucia po kroplówce „multiwitaminowej”. Analogicznie posiłek z fastfoodu lub np. świeżo wyciskany sok z warzyw nie wpływają na zmianę mojego samopoczucia. Jednorazowe zjedzenie czegoś „podłego” nie pogarsza mojego stanu zdrowia tak jak jedna kroplówka witaminowa go istotnie nie polepsza. Wpływ złego odżywiania na pogorszenie stanu zdrowia można zauważyć dopiero w dłuższej perspektywie czasu. Podobnie powrót do dobrego stanu psychofizycznego wymaga czasu. Lepiej jest zapobiegać poprzez zrównoważony styl życia- odżywianie, sport, nauka.



Powyższy tekst ma charakter popularnonaukowy i został napisany przez osobę bez wykształcenia medycznego. Nie może on zastąpić wizyty u lekarza i nie stanowi on porady medycznej.

 

Gdzie na kroplówkę witaminą w Gdańsku?

Dla mnie najwygodniej jest, kiedy kroplówka witaminowa przyjeżdża do mnie do domu albo do biura w Gdańsku. Trójmiasto oferuje szeroki wybór „barów” z kroplówkami, ale znacznie bardziej komfortowe jest, kiedy pielęgniarka przyjeżdża do mnie. Zajrzyjcie np. na kroplówki witaminowe Gdańsk lub kroplówki witaminowe Gdynia.

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Kroplówki multiwitaminowe"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Tereapie dożylne
Gość

a w Gdyni też są takie kroplówki witaminowe?

Emi
Gość

Dlaczego używacie motylków, a nie standardowych wenflony?

wpDiscuz